Toezicht rondom water

Consument en Veiligheid

Consument en Veiligheid

Nu de vakantieperiode weer voor ons ligt, roept Consument en Veiligheid ouders op goed toezicht te houden rondom water. Jaarlijks overlijden er 17 kinderen (0-14 jaar) als gevolg van een verdrinking. Overigens blijkt uit onderzoek dat het aantal verdrinkingen eind jaren ’90 nog op meer dan 30 per jaar lag. Ondanks deze daling blijft van alle soorten ongelukken bij kleine kinderen verdrinking de meeste dodelijke slachtoffers eisen. Ruim 70% van de slachtoffers zijn jonger dan 5 jaar. Onder de slachtoffers zijn twee keer zoveel jongens als meisjes. De meeste kinderen verdrinken in zee, plas of rivier of in en om een woonhuis.
(Bron: Doodsoorzakenstatistiek 2004-2008, Centraal Bureau voor de Statistiek)

Preventie van verdrinkingen

Consument en Veiligheid adviseert om altijd toezicht te houden op kinderen in de buurt van water. Gebruik zwemvleugels als kinderen nog niet kunnen zwemmen, behalve in zee, omdat de wind of de stroming er dan vat op kunnen krijgen. Gebruik speciale zwemluiers. Leer uw kind wennen aan water en zorg dat uw kind leert zwemmen. Dat kan vanaf een jaar of vier, vijf.

Veilig op vakantie ABC

Speciaal voor de zomerperiode ontwikkelde Consument en Veiligheid de Veilig op vakantie ABC, met praktische tips en adviezen om veilig de zomer door te komen. Er zijn naast de tips over veilig zwemmen onder meer tips te vinden over het veilige gebruik van een autostoel tijdens de reis, het veilige gebruik van een klamboe en het nut van een polsbandje, over tekenbeten en veilig zonnen.

Meer informatie

Cilia Knols 020-511 45 11

Bron: Consument en veiligheid

Lees ook:

Adverteren bij Daisycon

Geef uw mening

Vertel ons wat u denkt ...
en oh, als je wilt dat er een plaatje te zien is bij uw commentaar, haal dan even een gravatar!